Rengeteg magyar horgász él Németországban, akik sóvárogva nézik a szép német vizeket és alig várják, hogy Magyarországra hazaérve kijussanak a vízpartra a rövidke szabadság alatt, miközben Németországban bőven lenne idejük és boldogan ütnék el az unalmas hétvégéket horgászattal. De a magyar horgászigazolvánnyal sajnos ezt nem tehetik. A német horgászvizsgát – nem teljesen alaptalanul – egy homályos „megugorhatatlan kategória” mítosz lengi körül, így a legtöbb horgász gyorsan feladja a német horgászigazolvány megszerzésének rögös útját. Ezért úgy gondoltam ideje publikálni a tudnivalókat, megpróbálom összegezni a folyamatot, a tapasztalatokat és lerántani a leplet az elrettentő mítoszról. Valamint megpróbálunk válaszolni a mindenki fejében üvöltő kérdésre is, mennyire kell hozzá németül tudni?

 

Németország talán az egyetlen ország a világon, ahol nem ismerik el egyetlen ország horgászengedélyét sem vizeiken.  Aki Németországban életvitel szerűen (vagy akár ingázó vendégmunkásként) él az német horgászigazolvány birtokában horgászhat. Fontos azonban tudni, hogy külföldi horgászengedély birtokában vendég horgászengedély váltható, ami három hónapig érvényes és napijeggyel jogosít horgászatra. Erre évente egy alkalommal van lehetőség.

A vendég horgászjegy megszerzése egyszerű. Bebattyog az ember a kiszemelt vízterülethez legközelebbi városban a Rathaus-ba a Jagd – Fischerei und Waffenwesen irodára (Járási Polgármesteri Hivatal Vadász Horgász irodának felel meg)  és 22,50 € ért, azaz kb. 7.000.- Forintért kiválthat egy három hónapig érvényes vendég horgászjegyet a magyar horgászigazolványával. Majd napijeggyel már indulhat is a partra.

Teheti ezt mindaddig, míg nincs bejelentett lakcíme Németországban!

A vendég napijegy ára azon a vidéken – a Duna Regensburg és Passau közötti szakaszán – ahol én élek 15 €, azaz kb. 4.500.- Ft. Ez egy-egy 5 – 10 km. – szakaszra az élővízen, vagy egy-egy holtágra, bányatóra érvényes. Mindez német horgászigazolvánnyal, klubtagoknak, éves jegy nélkül csak 6 €, azaz kb. 1.800.-Ft. A Bajorerdő gyönyörű pisztrángos klubvizeit ezzel sajnos nem látogathatjuk, az a német horgászigazolvánnyal és klubtagsággal rendelkező horgászok kiváltsága. Az alábbiakban azt taglaljuk, hogyan kerülhetünk be pl. ebbe a kiváltságos kasztba J

Nos, én most szereztem meg a német horgászvizsgát és azóta már a sokadik telefonhívást kapom, hogy – egy ismerősömtől kapták meg a telefonszámomat, mert én tudom, hogyan lehet Németországban hivatalosan horgászni. Így gondoltam ideje egy szélesebb fórumon publikálni a folyamatot.

Hát igen, folyamat. Most is csak azért tapogatom ezeket a nyamvadt billentyűket, mert ahhoz, hogy megkapjam a rég áhított horgászigazolványt, meg kell várnom, míg megjön az igazolás, hogy nincs horgász-vadász-halászati priuszom, vagyis nem folyik, folyt ellenem ilyen eljárás. Amióta megvan a vizsga, totál bekattantam. Megnéztem az összes horgászvideót, elolvastam az összes írást, járom a vizeket, figyelem a torkolatok, kőruganyok meghorgászható helyeit, keresem az akadókat, limányokat, homokpadokat és persze faggatom a helyi horgászokat, akik nagyon kedvesen megosztják velem tapasztalataikat, technikáikat, egyszóval horgászom ezerrel bot nélkül.

Tehát mit tegyünk, ha Németországban tengetjük napjainkat és üres óráinkban a vízhez húz a szívünk?

Aki horgászatilag fertőzöttnek érzi magát – és vendégmunkásként érkezik Németországba – azt javaslom, mindenképp a legelső teendője az legyen amikor megérkezik, hogy kiváltja a vendég-horgászjegyet, mert bárhol is szál meg, ott napokon belül – többnyire azonnal – bejelentik és onnantól ez a lehetőség ugrott. Egyszerűen meg kell beszélni a szállásadóval, hogy várjon a bejelentéssel, míg elintézzük, vagy esetleg segíthetne benne, ha már arra jár 😉 Ettől ő furcsán fog nézni a kis elvágólag berendezett germán koponyájából kifelé, de mivel ez így nem szabálytalan, nem lesz ellene kifogása. Ha ezt nem tettük meg, vagy lejárt a három hónap akkor egy sokkal hosszabb és göröngyösebb ösvény fog elvezetni a vízpartig. Horgászvizsgát kell tenni Németországban. Más út sajnos nincs.    

Itt megállnék egy pillanatra. A jó magyaros “no, azt majd mi megoldjuk okosban” című elképzelésektől szeretném óva inteni a tisztelt sporttársak és rapsiclelkületű honfitársaimat. Németországban a törvényeket egyértelműen és határozottan tartják és tartatják be. Nincs az a kifogás, megmagyarázás, okoskodás, ami kibúvót adhat a valóban kemény büntetések alól.

Részlet a bajor jogi ismeretek tankönyvből: 5000 € -ig, azaz kb. 1.500.000 Huf.-ig terjedő pénzbüntetéssel sújtható az, aki egy hal leölését nem, nem megfelelően, vagy nem megfelelő időben (haladéktalanul) végzi el. Tehát a fejbe kólintom oszt be a csomiba, az másfélmillió. Ugyanis a fejbekólintás – ami kötelező persze a leölés előtt – csak kábításnak minősül. A halőr kiveszi a halat, oldalirányban megbillegteti és ha működik a szembillentő reflexe akkor nincs leölve, tehát zsebbe kell nyúlni. Ha pedig itt rapsickodáson kapnak valakit, akkor három évig teljes ellátásban részesül egy nagyon színvonalas német büntetés végrehajtási intézményben. 🙂 A halőr egyébként ha indokoltnak találja, akár házkutatást is tarthat a delikvens otthonában!!! Vessetek rám követ, én imádnám ezeket a szabályokat Magyarországon. Fellélegeznének vizeink, növény és állatvilágunk is.

No de a témánk nem az elrettentés, hanem a legális horgászat lehetősége.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a horgászigazolvány megszerzésének folyamata bár egész Németországban ugyanaz,  a legtöbb tartományban más könyvekből kell tanulni, minden tartományban más kérdéssorból kell vizsgázni és az összegek is eltérhetnek valamelyest. Például mivel Bajorország – vízrajzi szempontból  – messze  van a tengertől, a vizsgán nem kérik a „Tengeri hal ismeret” anyagot.

Tehát a tennivalóink ugyanazok, a pontos részleteket a regisztrációs honlapok információi alapján kövessük.

Az itt leírtak a 2015 – ben, Bajorországban érvényes helyzetet írják le. Tapasztalatból. Nem  ’Józsika hallotta aki tudja, mert a sógorának az Angliában élő …’  hanem ez így történt velem 2015 – ben, Bajorországban.

Tehát a hírhedt német horgászvizsga.

No igen, háááááááááát, természetesen amolyan németes elvágólag, precízen, mindenre kiterjedően….

02

A vaskos kis tananyag

Amikor először megláttam az anyagot, őszintén bevallom én is azt mondtam magamban; – hát ezek nem normálisak.  – és ezt nem tudom árnyaltabban, elegánsabban megfogalmazni, mert nem lenne igaz J

De nekem is sikerült a vizsga pedig nem vagyok “perfekt németből” és ha nekem sikerült, akkor másnak is fog. Hozzáteszem sikeres vizsgám hallatán több német ismerősöm is a – „respekt” szóval fejezte ki elismerését és ezt a szót szerintem nem is kell lefordítani. Viszont azt is ki kell hangsúlyoznom az irreálisnak tűnő vaskos tananyag kapcsán, hogy amióta forgatom ezeket a könyveket, azóta azt gondolom, kár, hogy otthon nincs ilyen érdekes, látványos ismeretterjesztő tananyag. A vizsga óta is már többször elővettem és eszembe sem jut, hogy továbbadjam, mert már ne lenne rá szükségem. Szóval nem egyszerű levizsgázni, de közel sem lehetetlen. Tényleg azt gondolom, hogy a siker kulcsa mindössze az elszántság, a horgászni akarás mértéke.

A következőkben tételesen átvesszük a német horgászigazolvány megszerzésének menetét és persze megpróbálunk válaszolni a mindenki fejében üvöltő kérdésre is, mennyire kell hozzá németül tudni?

 

A német horgászengedély megszerzésének menete:

 • Keresünk egy lakóhelyünkhöz közeli tanfolyamot és bejelentkezünk.

(pl. Bajorországban: https://www.fischerpruefung-online-bayern.de/fprApp/Kurstermine/KursterminList.xhtml  )

A tanfolyamok általában November és Január között indulnak, de jelentkezni egész évben lehet. Fontos, hogy mielőbb jelentkezni kell, mert ha betelik a tanfolyam létszáma akkor vagy járhatunk 100 km.-rel odébb hetente akár többször is, vagy várunk egy évet. Tanfolyam évente egyszer van a legtöbb tartományban!

Amikor megszületett az elhatározás, esetleg érdemes megkeresni a tanfolyamvezetőt és rábírni, hogy foglalkozzon velünk. Elsősorban a nyelvi korlátok miatt. Ez elhagyható lépés, magabiztosságunkon múlik. Mi mindenhonnan azt hallottuk, hogy lehetetlenre vállalkozunk, így mindenképp szükségét éreztük a segítségnek. Ez esetünkben nem volt könnyű, mert az oktatónk egyszerűen nem akarta azzal blamálni magát, hogy az ő tanfolyamán valaki megbukik akár nyelvi nehézségek miatt is. De hála Rigó Attila cimborám kitartó ostromának (méregerős paprikafüzérek, szalámi, bor és egyéb magyaros keményvaluták áldozatai árán) végülis kicsikarta belőle, hogy foglalkozzon velünk. Így azért élvezhettük azt a kis plusz odafigyelést, hogy felajánlotta, külön velünk magyarokkal bármikor leül és válaszol a kérdéseinkre, valamint az előadásokon az öreg időnként ránk vigyorgott mikor bután bámultuk a projektorvásznat és megkérdezte, hogy tiszta- e ez a rész, mert ez fontos lesz a vizsgán. Meggyőződésem, hogy e nélkül is megy a dolog, de ez olyan hitfélét adott, hogy sikerülhet. Pont, mint a nyerő csali. Elhitettük magunkkal, hogy vele meg tudjuk csinálni és láss csodát.

 

 • Tankönyvek, kérdéssor beszerzése.

 

03…a témateríték

 

Újonnan egy szép gyűjtő mappába válogatva a tananyag kérdéssorral együtt 75 €, azaz úgy 22.000.- Ft. Upsz. Persze én is spóroltam ezen, E-bay-en használtan szereztem be töredék áron. Először persze csak a kérdéssort szereztem meg én kis naiv, de gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a több mint ezer kérdést esélytelen bebiflázni valós háttértudás nélkül.

 • Elkezdjük tanulni a vízi világ szakszavait, hogy valamit megértsünk a tanfolyamból

Remélem senki nem gondolta azt, hogy e nélkül menni fog. Akinek nincs affinitása a tanuláshoz annak kár is elkezdeni. Nem azért kell tanulni, mert nem tudunk jól németül, hanem azért, mert egy német sem tud levizsgázni a nélkül, hogy megtanulja az ismereteket. Tanulás nélkül tényleg lehetetlen. De hát emberek, olyan dologról kell tanulnunk ami érdekel minket és ez hatalmas különbség egy unalmas németórához képest! Itt bizony ismereteket szerez az ember, hogy értsen ahhoz amit csinál. Egyébként a vizsga tehető német, angol és orosz nyelven. Valamint hivatalos magyar tolmáccsal is felárral, ami hirtelen jól hangzik, de még ha találnánk is olyan tolmácsot aki képben van a szakszavakkal, megtanulni nem tudja helyettünk az anyagot. Ha mi nem tudjuk a helyes választ, mert nem értettük a tanfolyamot és a könyvet akkor hiába fordítja le valaki a kérdést nemdebár?!  (…egy élelmes, hivatalos tolmács ezen sorok között biztosan komoly üzleti lehetőséget fedez fel J)

Visszatérve, arra kellett rájönnöm, hogy ha ezeket a szavakat megértem, akkor máris megcsillan a remény, hogy ez nem is olyan drámai. Hiszen horgász vagyok és ha alap szavakat értek, máris következtetni tudok a meglévő horgásztudásom alapján. Megpróbálom egy egyszerű példával érzékeltetni. Leírok három szót: ponty, kárász, bajusz. Na ugye, hogy minden horgász rávágja, hogy a rejtvénymondatunk a két halfaj megkülönböztetéséről fog szólni. Pedig ott csak három érthető szó áll  🙂 No persze a jogi ismeretek más kategória, de ne felejtsük el, hogy ott is a vízi világ és környezete a téma. Nem lesz teljesen ismeretlen. Magyarországon is van horgászrend, derengeni fog az is. A hasonlóságai és különbségei alapján jobban rögzül, mint gondolnánk.

 • Tanfolyam:

A tanfolyam kötelező belépő a vizsgára. Időtartama 30 óra, egy alkalom 3 – 5 óra. Ára 100 € azaz kb. 30.000.- Ft. Nálunk a csoport megállapodott abban, hogy a leg ideálisabb időpontok a tanfolyamra a vasárnap reggelek, így kb. 10 hét alatt lezajlott a tanfolyam. Természetesen bele volt kalkulálva, hogy senki nem fog tudni minden alkalommal részt venni, ezért több alkalom volt tartva, mint a szükséges, hogy mindenkinek meglegyen a 30 órája.

A tanfolyam kezdetekor megtörténik egy online regisztráció. Innen éles a sztori. Ettől a pillanattól kezdve a fentebb említett bajorországi horgászvizsga hivatalos honlapján a jelszavunkkal bejelentkezve pontosan nyomon tudjuk követni, hogy hány órát “pipáltunk ki” a tanfolyamon és milyen témakört kell még letudnunk, valamint ami a leg hasznosabb a dologban, online tesztvizsgát tudunk gyakorolni otthon, ami egy az egyben ugyanaz, mint  ami a vizsgán lesz!!!  

Ezen kívül még egy fontos dolog a tanfolyammal kapcsolatban. Vannak olyan kérdések amelyek szinte biztos, hogy szerepelni fognak a vizsga kérdéssorában. Ezeket a kérdéseket és helyes válaszaikat pontosan megismerjük a tanfolyamon. Tehát a vizsgán ennyivel kevesebb kérdés lesz amin gondolkodnunk kell.

Az elvégzett tanfolyam után bármennyiszer próbálkozhatunk vizsgát tenni, nem kell újra járni a tanfolyamot!

 

– Itt kitérek egy kicsit az én tanulási metodikámra.

Először is amit nyilvánvalóan meg kell németül tanulnunk azok a “szakszavak”. Tehát az összes vízi élőlény neve – igen, az összes hal, kagyló, rák, vízi rovarok, hüllők, vízi madarak, víziállatok és vízinövények. Hm, lakik még ott valaki? 🙂 Szerveik neve; szív, pikkely, uszony…, élőhelyük nevei; meder, part, tó, folyó, patak, duzzasztó, mocsár…, a felszerelések, eszközök nevei. – nos, kezdésnek nagyjából ennyi. Persze erre bőven van időnk, ezt nyilván nem hagyjuk a tanfolyamra, hiszen e nélkül a tanfolyamot sem fogjuk érteni és a könyveket sem. J (na jó bevallom én is a tanfolyam alatt kezdtem el, de így tényleg sok mindent kellett egyszerre megtanulnom ami nem volt könnyű. Minden témakörnél előre kellett tanulnom, hogy értsem az előadást. Tehát a buta kárán tanulva az okosok időben felvértezik magukat az alapszókinccsel. ) Az okostelefonok korában ez is egyszerű. Én ebédidőben pörgettem a telefonomon a szavakat.

Szóval tanulgatjuk németül a vízi világot és elkezdjük gyakorolni az online vizsgateszt kitöltését. Valamint elkezdjük forgatni a könyveket, amik nagyon szemléletesek, érdekesek olyan ember számára aki valóban meg akarja ismerni a vízi világ működését.
04…egy kis Halismeret

A gyakorlótesztet úgy csináltam, hogy végignyomtam a hatvan kérdést, lezártam a vizsgát és megnéztem a kiértékelést. Szépen kidobja a gép a kérdéseket, az adott, valamint a helyes válaszokat. No, én ezeket memorizálgattam és azokat a kérdéseket, amiket nem értettem, vagy ködös volt azokat kiszótáraztam, vagy kimásoltam (ctrl+c, ctrl+v egy World dokumentumba) aztán vagy sikerült egyedül megfejtenem, vagy segítséget kértem. Az első egy hónapban szinte alig tudtam magam 30 pontos eredmény fölé verekedni, ami elég elkeserítő volt, de egyszer csak a sok gyakorlás, utánaolvasás meghozta a gyümölcsét és a százalékok elkezdtek egyértelmű tendenciában felfelé kúszni. Na, ez volt az a pont, amikor tudtam, hogy ha meggebedek is megcsinálom.

Naponta legalább egy teszt és tanulás, tanulás, tanulás. Azt hiszem ebből kiderül, hogy egyrészt nem sokan vannak akiknek olyan szintű német tudása van ami erre a témára is kiterjed, hiszen pl. a Kurta Baing-ot még magyarul sem biztos, hogy tudja micsoda. Viszont az is egyértelmű eséllyel indulhat, akinek a német tudása nem magas szintű, de veszi a fáradtságot és megtanulja a horgászat alap szókészletét. Úgy gondolom, hogy aki egy átlagos német szöveg lényegét nagyjából megérti, annak már van esélye abban az esetben ha hajlandó kitartóan tanulni a vízi világ szókészletén kívül azokat a szavakat is amik felmerülnek hiányosságként az alap szókészletéből . A legjobb nyelvtanulási forma, hiszen érdekel a téma és a tanulás eredménye nem csak egy nyelvvizsgapapír, hanem az, hogy mehetünk horgászni

…és ebben a pillanatban kaptam egy sms-t Rigó Attila cimborámtól, amiben csak annyi áll: – Megvan! … és ez itt most nem az egyéni rekordhalról szól, hanem most jött ki a vizsgáról. A hatvan kérdést 18 perc alatt letolta és a vizsgabiztos gratulált neki, mert felkészületlenül még a németek is kihullanak.  – Gratula Attila!  Nemsokára görbülhet. (hogy nem vagyunk Német nyelvből professzorok ahhoz legyen elég annyi, hogy én villanyszerelőként, Attila CNC forgácsolóként dolgozik)

 

 • A Vizsga

Nos, ha a tanfolyamon letudtuk minden témakörből a megfelelő óraszámot, tehát meg van a szükséges harminc óránk, akkor az online oldalon a saját fiókunkban jelzi a rendszer, hogy jelentkezhetünk vizsgára. Mehetünk a csoport által szervezett vizsganapon is, de ha mondjuk az a nap nem jó, vagy ha időnként még megbukunk otthon a tesztvizsán, akkor dönthetünk úgy, hogy még gyakorolunk és ha már nem bukunk meg a teszten akkor jelentkezünk be a vizsgára. Azért ez elég barátságos eljárás ugye?! Nem kell hajigálni az ablakon kifelé a 30 Eurókat. Gyakorlatilag pontosan tudni fogjuk a vizsganapon, hogy ha tudunk úgy teljesíteni mint otthon a gép előtt, akkor át fogunk menni.

…és eljött a nap, amikor ott várakozunk a vizsgaterem előtt körmöt rágva. Aztán a vizsgához postán kapott pin-kóddal, a személyi okmányunkkal és az egyetlen segítséggel, amit a vizsgára bevihetünk, egy német – magyar szótárral a kezünkben igazoljuk magunkat, valamint, hogy a szótárunk teljesen üres, bejegyzés mentes. Telefon, tablet és minden egyéb kütyü tilos. Beülünk egy-egy számítógép elé és a csoport egyszerre elkezdi a vizsgát. Beütjük a pin-kódunkat és az enter megnyomásakor; óra indul

Ugyanazt a felületet fogjuk látni a képernyőn, amin otthon gyakoroltunk. Ez nagyon megnyugtató dolog, innen pontosan ugyanúgy történik minden, ahogy otthon megtörtént már vagy ötvenszer. (minimum ötvenszer, de inkább százötvenszer J ) Egyenként jönnek a tesztkérdések, egyetlen helyes válasszal a háromból. 60 kérdés, 60 perc rendelkezésre álló idő.

A játékszabály a következő: 45 helyes választ kell elérni a hatvanból, de egyetlen témakörből sem lehet 6 hibánál több. Tehát ha nem tanultam meg a felszerelés ismeretet és abban ejtek 7 hibát, akkor hiába szereztem 53 pontot, bukta. Nézzük a tele pohár felfogás oldaláról: a 60-ból 15-öt behibázhatok, plusz ha szerencsém van kapok tíz olyan kérdést amit a tanfolyamon belém vertek a „biztosan benne lesz a vizsgában” alapon, akkor az 25 kérdés amit kipipáltunk, tehát nagyjából a felét kell jól eltalálnom, hogy átcsusszanjak. Akiben ennyi optimizmus nincs, az nem hiszem el, hogy horgászikJ

Nekem majd negyven perc kellett a vizsgán. Ha valamelyik kérdés megfog, átugorjuk és amikor a végére értünk a kérdéssornak akkor folytatjuk a „következő megválaszolatlan kérdés” gombbal. Így visszaugrik a problémás kérdésekre egyenként és kiszótárazzuk, vagy ha nem boldogulunk vele, betippeljük a kérdést. Ha szerencsénk van, ami ebben az esetben annak is a függvénye, hogy hányszor nyomtuk végig a gyakorló tesztet, akkor sok kérdés ismerős lesz, azonnal bökjük a helyes megfejtést.  Megválaszoltuk a hatvan kérdést, lezárjuk a tesztet. Ilyenkor az országos központban elemzi ki a rendszer a tesztünket és megjelenik a „kis türelmet, a teszt feldolgozása folyamatban van”

No, ez alatt a kb. egy perc alatt nagyjából úgy érezzük magunkat, mint a tehetségkutató versenyek döntősei, mikor rájuk zoom-ol a kamera az eredményhirdetés utolsó percében az alatt az idegesítően feszült zene alatt a csendben. Minden arcizmunk külön életet él, vegetatív rángásba kezd és persze marhára kéne már levegőt venni, de a rekeszizom betontömbbé kötött a tüdőnk helyén. Aztán megjelenik a következő felugró ablakban, hogy „Herzlich Glückwunch…” és ebben a pillanatban megkérdőjelezhetetlenül horgászok lettünk Németországban.

…no de az első botlendítésre még mindig várni kell.

 • A Horgászigazolvány kiváltása

Hazabattyogtunk a vizsgáról és várjuk a postást, mint a messiást, hogy hozza a Horgász bizonyítványunkat. Ez pár nap alatt megérkezik egy szép oklevél formájában. Közben igényelünk egy erre a célra kiadott „erkölcsi bizonyítványt” amire most épp várok. Ez egy-két hét alatt érkezik meg egyenesen a horgászvadász irodára. Ha megérkezett, kell még egy fénykép. Ezzel kiválthatjuk a horgászigazolványt. Ekkor kell kiváltanunk az állami horgászjegy német megfelelőjét is. Itt két lehetőségünk van. Kiválthatjuk 5 évre, vagy örök életre szólóan. A tarifa életkor függő. Az örök életre szóló pl.: 33-37 éves kor között 224 €, 43-47 éves kor között 160 € és soha többé nem kell ezzel foglalkoznunk, nem kerül pénzünkbe, örökre horgászok lettünk… Praktikus.

05…no én most tépek horgászni, később folytatom

Ezzel megkaptuk a fényképes horgászkártyánkat, amit úgy csókolgatunk, mint „kóódus a kétforintost” (upsz, ez felett a népi szólás felett már eljárt az infláció) és a fentebb említett 15 € -s napijeggyel már indulhatunk is horgászni.

 • A kézenfekvő következő lépés, belépni a lakóhelyünk szerinti horgászklubba.

Persze ez akkor kézenfekvő, ha van időnk rendszeresen horgászni. A klubtagság megszerzésével módunk nyílik a klub vízterületeire éves jegyet váltani, így akár meló után is ki tudunk ugrani egy órás késő-őszi pergetésre, hogy radikálisan emelni tudjuk vendégmunkási életvitelünk hétköznapi komfortját. Valamint van még egy előnye a klubtagságnak. Példa kedvéért vegyük a straubingi horgászklubot ahol én élek. A Bajorerdő pisztrángos vizeire például vendéghorgászt nem engednek be, csak a klubtagok horgászhatnak rajtuk, valamint, vannak olyan vizei a klubnak ahova éves jegyet még klubtagok sem kapnak, ezeken a vizeken csak tagok horgászhatnak, csak napijeggyel.  Itt pl. a rablóhal horgászat csak Szeptember 1.-től megengedett, December 31.-ig. Nem kezdek el arról ömlengeni, hogy milyen gyönyörű helyekről van szó és hogy a kristálytiszta vízben micsoda halakat láthat az ember egy sima séta során is.

Ennyi. Egyszerű? Nem. Hónapokon keresztül kell tanulni, tanfolyamra járni érte. Nem úgy ahogy otthon. Itt valóban ismeretet kell szerezni a vízi élővilág működéséről, részeinek sajátosságairól, törékenységéről, védelméről hogy tudjuk miért engedjük, vagy miért ne engedjük vissza pont azt az egyetlen halat, vagy miért nem ellenségünk egy szerencsétlen hód, vagy most épp miért nem telepítenek, vagy, vagy, vagy…                        Hogy amikor végre nyugdíjas éveinkben minden nap kimehetünk a csónakunkkal a vízre, akkor ne napokon keresztül várjunk egyetlen kapásra, a régi szép időkön mérgelődve, hanem boldog, bozontos vízi-öregek legyünk példás zsákmányokkal.

06Ilyen helyen otthon vagyok, bárhol vagyok

Amikor az ember bevág egy szép kapásra akkor mindegy melyik országban van, meggyógyul a honvágy, eltűnnek a határok, otthon vagyunk, mert a Duna a mi Dunánk, bárhol vessük be horgainkat és a zsákmánnyal megvívott küzdelmünk is örökre a miénk marad bárhol is emeljük partra kemény ellenfelünket. Horgászat közben otthon vagyunk, bárhol vagyunk és ez nagy kincs az idegenbe szakadt léleknek. Megéri?

Végül vegyük át még egyszer tételesen anyagi terheinket:

 • Tanfolyam 100 €
 • Tankönyvek (használtan akár 25 €, de számoljunk újjal)   75 €
 • Vizsgadíj (alkalmanként 30 € )               30 €
 • „Erkölcsi bizonyítvány” (a német Einwohnermeldamt adja ki, ami olyasmi mint az okmányiroda)                                                                                     13 €
 • Állami horgászjegy (5 évre)   40 €

Mindösszesen:                                                                 kb. 260 € azaz kb. 78.000.- Huf

07A teljes paksaméta klubtagsági anyagokkal együtt

A klubtagság

Megszerzése mindössze a belépési díj kifizetéséből, és néhány adatlap kitöltéséből áll. Az erről is terjesztett „esélyed sincs és kihalásos alapon…” mítoszok ellenére csak egyszerű kitöltöm, befizetem. Nyilván itt is vannak zártabb klubok, de amit pl. a straubingi horgászvizek kínálnak az több mint kielégítő. Nem az akkor fogok, ha telepítenek kategóriáról van szó.  A kezdő belépő természetesen egy komolyabb összeget kell fizessen, majd évente már szerényebb tagsági díj fizetendő. Nézzük az összegeket, éves jegy árakat a példánkban szereplő straubingi horgászklubban:

 • Első belépés éves tagsági díjjal együtt             200 € kb. 60.000.- Huf
 • Éves tagsági díj   50 € kb. 15.000.- Huf/év

Éves jegyek:

 • Duna duzzasztott szakasza (felvíz) elsősorban rablóhalas vízként van számon tartva, csak itt lehet csónakból is horgászni                                       40 € kb. 12.000.- Huf/év
 • Duna alvíz, amely magában foglal egy jó kanyargós (!) élő ágat betorkolló patakokkal, szigetekkel, kőruganyokkal, homokpadokkal, valamint egy zsilipelt hajózó ágat ami alapvetően állóvíz, időszakos ide – oda áramlásokkal ahogy a zsilipet nyitogatják.

08…az Élőduna az idén nyáron feltárta mélyének titkait

Talán elég annyit megemlíteni az ÉLŐDunáról, hogy pisztráng él ebben a Dunában és fogható tilalmi időszak nélkül, valamint Dunai Galóca (!) is, ami 90 cm méretkorlátozás alá esik. Hát én biztos visszadobom, ha fogok egyet, pedig tilos, büntetnek érte. (hogy miért tilos visszadobni és az egyéb érdekességeket a horgászrendben, majd egy későbbi cikkben taglaljuk)                                                                                                                               70 € kb. 21.000.- Huf/év

 • Duna holtág. Szigorúan védett természetvédelmi terület. No itt egy cigi-csikk, vagy egy kósza világítópatron otthagyása is pénzbüntetésbe kerül.

09…lehetne egy otthoni Tisza-holtág is, de ez egy bajor Duna-holtág

Megjegyzem alapvetően jellemző minden vízre, hogy a horgászhelyeken semmi nyoma annak, hogy ember járt ott korábban és ez olyan jó!  Egyetlen szotyola héj (ami persze, hogy természetes és lebomlik, no de emberek akkor is putri!), vagy damil darab nem sok, annyi nyoma nincs emberi tevékenységnek.

10…akadó

Visszatérve, erről a vízről csak annyit tudok elmondani, hogy amikor először ott jártam nem tudtam elképzelni, hogy ilyen átlátszó vízben hogyan fogok én majd halat. 8-10 kilós pontyokat figyeltem meg, ahogy a vízöblítés áramlásában vízközt kapkodták a sodródó falatkákat.               …most ide hallom a tisztelt olvasó gondolatait, hogy „na, most már elmész te a…”  nem baj J                                               50 € kb. 15.000.- Huf/év

 • Bányatavak. Ahogy otthon 40 € kb. 12.000.- Huf/év
 • Bajorerdő pisztrángos vizei.        Vizenként 120 € kb. 36.000.- Huf/év
 • Napijegyes víz. Nagyjából a Bodrog-ártérhez lehetne hasonlítani tavirózsákkal, buja vízi világgal. Szigorúan védett természetvédelmi terület. Itt kizárólag a kiépített stégekről lehet horgászni olyan fegyelemmel, hogy egy Katánkórónak a haja szála sem görbülhet. Csak annyi napijegyet adnak ki egy napra ahány stég van és csak Szeptember elsejétől lehet rablóhalra horgászni a vízen. Ilyenkor egy hónapos várólista van a napijegyekre. Más világ?! J napijegy: 8€, kb. 240 Huf/nap

Úgy gondolom ezek az éves jegy árak hazai viszonylatban is nagyon barátinak mondhatóak.

Bátorítónak ennyi. A következő fejezetekben beszélünk a német horgászvizsga témaköreiről, a német szabályokról, érdekességekről és egy tényleges vizsga kérdéssort is bemutatunk a teljesség kedvéért.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s